Perioperativ vård, intensivvård och transplanationer

Specifikt uppdrag under 2021 – 2022

• Definiera områden för samverkan mellan RPO akutvård och RPO perioperativ vård, intensivvård och transplantationer.
  • Kompetensförsörjningen ses över för sköterskor och narkosläkare.
  • Utveckla gemensamma utbildningar, ST-läkarstudierektorer bjuds in för diskussion.
  • Se över gruppens samansättning.
  • Utveckla samverkan för att få ner vårdskulden.
  • Jobba för att få behålla utbildade läkare inom norra regionen.

Ledamöter

Kontakt för gruppen: per.eriksson@rvn.se

Ulrika Östberg, Jämtland-Härjedalen

Ann-Charlotte Högström, Norrbotten

Niklas Larsson, Västerbotten

Anders Setterqvist, Västernorrland

Alfred Jansson, NPO-ledamot, Västernorrland

Per Eriksson, ordförande, Västernorrland

Anneli Holst, R-Das

Magnus Almeling, R-Dal

RAG Organ- och vävnadsdonation

Organ- och vävnadsdonation

Organ- och vävnadsdonation en förutsättning för transplantation

Varje år avlider cirka 100 000 personer i Sverige. För att kunna donera organ måste dödsfallet ske på en intensivvårdsavdelning under pågående respiratorbehandling. Uppskattningsvis avlider omkring 200-250 personer under sådana omständigheter att organdonation vore möjlig. I norra regionen avlider årligen omkring 20-25 patienter på detta sätt. De donerade organen omhändertas på det sjukhus där den donatorn avlidit och transplanteras sedan till de behövande mottagarna via transplantationsenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Till skillnad från organ behöver inte vävnader vara försörjda med syresatt blod när de tas tillvara. Vävnadsdonation är även möjlig när döden konstaterats genom att andning och blodcirkulation har upphört. Varje år doneras omkring 1 000 vävnader. Av dem är cirka 600 en donation av hornhinnor. I norra regionen finns verksamhet med donation av hornhinnor och hjärtklaffar på Norrlands universitetssjukhus. På sjukhusen i Östersund, Skellefteå och Örnsköldsvik finns möjlighet till hornhinnedonation och på sjukhuset i Östersund finns dessutom möjlighet till donation av långa rörben.

När en person avlider under sådana omständigheter att donation är möjlig utreder hälso- och sjukvården den avlidnes inställning till donation. Detta görs genom samtal med närstående, kontroll av donationskort och sökning i donationsregistret.

En bättre identifiering av möjliga donatorer i kombination med utarbetade rutiner för till exempel hur samtal med närstående ska föras kan leda till större tillgång på organ och vävnader. För att skapa goda förutsättningar för detta finns donationsansvariga läkare (DAL) och sjuksköterska (DAS) på de av regionens sjukhus där donation kan förekomma (sjukhus med intensivvårdsavdelning). Sedan 2012 finns en regional samordningsfunktion med regional DAL och DAS.

För ytterligare information om regionalt donationsarbete kontakta:

Anneli Holst, Intensivvårdssjuksköterska
Regionalt Donationsansvarig Sjuksköterska, Norra regionen
Centrum för Anestesi, Operation och Intensivvård i Västerbotten
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Caroline Starlander, Överläkare Anestesi/IVA
Regionalt Donationsansvarig läkare, Norra regionen
Akutområdet
Anestesiläkaravdelningen
Östersunds sjukhus, 831 31  Östersund

Sidan senast uppdaterad: 24 augusti 2022

Skriv ut sida

Ditt samtycke gäller domänen: www.norrasjukvardsregionforbundet.se

Integritetspolicy

• _ga

Livslängd: 2 år

• _gat

Livslängd: 1 minut

• _gid

Livslängd: 1 dag

• _ga

Livslängd: 2 år

• _gat

Livslängd: 1 minut

• _gid

Livslängd: 1 dag

Domän: www.norrasjukvardsregionforbundet.se

Behandling av personuppgifter hos Norra Sjukvårdsregionförbundet.

När du skickar e-post till oss behöver vi behandla dina personuppgifter. Norra sjukvårdsregionförbundet (org nr 222000-1651) är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dessa.

Personuppgifter som vi behandlar är ditt namn, e-postadress samt telefonnummer om du har uppgivit det. Vi kommer aldrig att hantera ditt personnummer förutsatt att inte du eller någon annan försett oss med det. Vi minimerar alltid användandet av personnummer och undanber oss att du förser oss med det.

Syftet med att behandla dina personuppgifter är för att kunna hantera din förfrågan. Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är myndighetsutövning, uppgift av allmänt intresse eller rättslig förpliktelse.

Dina personuppgifter kan komma att delas med regioner, eller andra kommunalförbund, om det är nödvändigt för att kunna hantera din förfrågan. Vi lämnar inte ut personuppgifter till andra som vi inte enligt lag, förordning eller myndighetsbeslut behöver göra detta för att kunna fullgöra våra uppgifter.

Dina personuppgifter kommer att behandlas och sparas så länge det är nödvändigt för att kunna hantera din förfrågan. Du har rätt till att få information om vilka personuppgifter vi behandlar om dig, att begära att felaktiga personuppgifter rättas, att begära att vår behandling av dina personuppgifter begränsas och/eller att invända mot all behandling av personuppgifter som bygger på en intresseavvägning.

Kontakta Norra sjukvårdsregionförbundets dataskyddsombud:
e-post: nrf@norrarf.se