”Vi kan stärka varandra”

Nätverkets första träff i Umeå 2024

Tjugotvå avdelningschefer från Gällivare i norr till Sundsvall i söder möttes under två huvudteman, ledarskapsutveckling respektive stärkt sjukvårdsregionalt samarbete i Umeå under förra veckan.

Avdelningschefer på barnklinikerna i norra regionen hade sitt första samarbetsmöte i Umeå 23–24 maj. En av de 22 cheferna var Teodor Nygren, enhetschefchef för barnverksamheten i Sollefteå.

– Det är otroligt värdefullt att träffa chefer som brottas med samma utmaningar i vardagen som jag gör. Det ger en ökad känsla av gemenskap. Vi har ju många likheter och en del med varandra att göra. Jag tror att det här kan vara starten på något riktigt bra, säger han om det nya nätverket.

En bild som visar Människoansikte, person, vägg, leende  Automatiskt genererad beskrivning

Teodor Nygren

Matilda Djärf, biträdande verksamhetschef på Barn- och ungdomscentrum Västerbotten och mötesarrangör, ser välfungerande samarbete som en nödvändighet för barnsjukvårdens framtida utveckling:

– Barnklinikerna i norra sjukvårdsregionen hänger ihop och vi vill stärka den känslan. Min bild är att det finns ett stort behov av att nätverka, hitta varandra och känna att vi är ett lag som jobbar gemensamt. Det finns mycket vi kan lära av varandra och inspireras av. Jag är övertygad om att vi efter de här dagarna har flera goda samarbeten att bygga vidare på. Responsen på EC-nätverket har varit väldigt positiv. Jag tror att alla har blivit stärkta av dagarna och ser fram emot att arbeta vidare. Det här är bra för ledarskapet, bra för våra patienter och bra för Norrland.

Gruppdiskussion

Norra sjukvårdsregionförbundets förbundsdirektör Nina Fållbäck Svensson instämmer:

– Jag ser generellt positivt på allt samarbete i norra sjukvårdsregionen och tänker att vi har mycket att lära av varandra mellan regionerna. Barns och ungdomars hälsa är ett utmärkt exempel på bra samarbete.

Hon fortsätter:

– Norra sjukvårdsregionen har specifika förutsättningar relaterat till geografi, demografi och möjlighet till kompetensförsörjning. Vi behöver en stabil hälso- och sjukvård i norra Sverige. Det åstadkommer vi med universitetssjukvård av hög kvalitet samt en stabil specialistvård och nära vård i regionerna. Med gott samarbete kan vi förbättra våra möjligheter till kompetensförsörjning och på sikt stärka hela hälso- och sjukvårdssystemet i Norr.

En bild som visar inomhus, stol, klädsel, möbler  Automatiskt genererad beskrivning

Föreläsning

Sidan senast uppdaterad: 17 september 2024

Skriv ut sida